Chemıcal Ceo

Başlangıç » Genel (Sayfa 2)

Kategori arşivi: Genel

Glutamik Asit Nedir? (poly glutamic acid) Poli Glutamik asit nerelerde kullanılır ?

Merhabaglutamic-acid-GLUTAMİK_ASİTlar

Bugünkü yazımızda ,  çok amaçlı üretim çeşitliliği olan Glutamik asit olarak bilinen bir amino asit grubu incelenecektir.

Glutamik Asit

CAS no : 25513-46-6

MA : 147 gr/cm3

Formül:  (C5H9NO4) X

Şeklinde ifade edilen glutamik asit çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.Özellikle gıda sektöründe , kozmetik sanayinde , medical alanda , su terbiye işlemlerinde , tarımsal ürün olan gübrelerde bu aminoasit  grubu kullanılmaktadır.Şimdi bu kullanım alanları ile ilgili özet açıklamalarımız yapalım.

Gıda sanayinde glutamik asidin çok farklı kullanım alanları mevcuttur.Sıvı olarak üretilen hazır gıdalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır. Unlu mamülllerde yine katkı maddesi olarak kullanılmakta ,  hayvansal  yemlerde kemik büyümesi , yumurta kabuğu sertliği , mineral emilimi sağlaması , vücuttaki yağı azaltması gibi etkilerinden dolayı kullanımı bulunmaktadır.

Yine  MGS ( Mono Sodyum Glutamat  ) , glutamik asitten sentezlenip  sosis, hamburger , hazır çorbalar ,kraker ,etsuyu tabletler , köfte harçları , salata sosları gibi hazır gıdalarda tat malzemesi olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda bu ürünün kullanımı ve sağlık konusundaki riskleri de tartışılır hale gelmiştir.Bu yüzden hazır gıda üreticileri glutensiz ürünler üretmek üzere çalışmalar yapmaktadır.

Medikal ve sağlık alanında çeşitli işlemler ve çalışmalarda glutamik asit uygulanmaktadır. Osteoporos koşullarında hastaya yardımcı olması , kalsiyum emilimini arttırması , kanser ilaçları tedavisinde biyolojik olarak uyumlu bir taşıyıcı olması gibi özelliklerinden dolayı medikal uygulamalarda kullanım imkanı bulunmaktadır.

Kozmetik alanında , cilt kırışıklığı indirgeyici özelliği ve cilt bakım kalitesini arttırdığı için şampuan ve kişisel bakım ve özel bakım kremlerinde yer bulmaktadır.Glutamik asitten sentez edilen Pirolidon karboksilik asit ( PCA)  doğal bir nemlendirici olarak kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.

Su terbiye işlemlerinde , ağır metallerin temizlenmesi  ve radyonüklid  grupların çıkarılması olarak kullanılabilmektedir.

Gübre sanayinde , inhibitör  görevi ile birlikte  çok iyi bir anti patojendir.Yüksek su alma kapasitesi ile de extra uygunluk göstermekte ve özellikler sıvı ve özel gübre üretimlerinde kullanılmaktadır.

KAYNAK : İNTERNET

Reklam

Sodyum Hegza Meta Fosfat -SHMP ( Sodium Hexametaphosphate ) Nedir ? Nerelerde kullanılır ?

Merhabalar

Bugünkü kimyasal araştırmamıza  sodyum hegzametafosfat ile devam ediyoruz. Bazı özelliklerin baştan tahmin etmeyi öğrendik artık. Fosfat barındırdığına göre ya yüzey aktif olarak ya da yumuşatıcı olarak su içersinde görev yaptığını tahmin edebiliyoruz.

Kimyasalın adının uzun olması sizleri korkutmasın.Grahams tuzu diye de adlandırılır. Ancak en çok tanınan ismi CALGON dur. Şimdi artık nasıl görevlerde kullanıldığını daha çok tahmin edebiliyoruz.

Kısaca tanımını yapalım

CAS No : 10124-58-8

Formül:  (NaPO3 )

MA :  612 gr/mol

Diğer İsimleri : Calgon S , Kalgon S , Grahams tuzu , SHMP

Beyaz pudra görünümünde suda kolayca çözünebilen kimyasaldır.

ticari olarak yapısında yaklaşık %68 civarında fosfor pentaoksit ve %6 civarında inorganik fosfat bulunur.

SHMP ‘inin başlıca görevi suyu yumuşatma kabiliyetidir.Çok iyi bir kireç sökücüdür.

Deterjanlarda , kireç önleyici görevi ile görevlendirilir. Aynı zamanda kirlerin kumaş yüzeyinden ayrılmasını sağlarlar.

Kağıt sanayinde de kullanımları mevcuttur. Birinci olarak kağıt hamuru  banyosunda suyu yumuşatma özelliği ile kullanılır.Ayrıca kağıt imalinde dağıtıcı olarak görev yaparlar.

En çok kullanılan alanların biri de gıda sanayidir. Konserve ürünler için PH ayarlayıcı olarak kullanılırlar. Et ve türevlerin saklanmasında içindeki yağın bozulmasını önlerler.Mayalanma katkı maddesi olarak ta kullanılmaktadırlar.

Boya sanayinde , su bazlı iç cephe boyalarında ve tavan boyalarında  SHMP  formülasyona ilave edilmektedir.

Dış kaynaklı makalelere göre  sodyum hegzametafosfat , aynı zamanda bir alev geciktirici olarak da kullanılmaktadır.Ahşap , kağıt ve kumaş gibi ürünlerde yangın  geciktirici olarak kullanıldığını , yine yangına dayanıklı boyaların eldesinde kullanıldığı belirtilmektedir.Yangın söndürücülerde kuru söndürme maddesi olarak da kullanılmaktadır.

KAYNAK: İNTERNET

Asetik Asit (Acetic Acid ) Nedir ? Asetik Asit Nerelerde Kullanılır ?

Etanoik Asit de denilen asetik asidin , kimya sektöründe çok geniş bir kullanım alanı mevcuttur.Seyreltik çözeltisi sirke asidi olarak adlandırılır. Kauçuk sanayi , deri ve tekstil sanayi ,gıda sanayi ,boya ve ilaç sanayi olarak başlıca kullanım alanları diyebiliriz.Şimdi de biraz derinlemesine inceleyelim.

Asetik Asit

Formül : CH3COOH

MA: 60,05 gr/mol

CAS NO : 64-19-7

Etil alkolün , asetaldehit ile muamelesinden elde edeceğimizi bilmemiz gerek. Reaksiyonu kabaca

şöyle yazabiliriz.

C2H6O  + C2H4O —–> CH3COOH + H2

etil alkol   asetaldehit      asetik asit

Asetik asitin kullanıldığı alanların en tepesinde Vinil asetat üretimi gelmektedir. ağaç tutkalı olan PVA üretimi gerekli olan vinil asetat , asetik asidin iki çeşit reatkant olması ile elde edilebilir.

– asetik asit , asetilen ile reaksiyona girip vinil asetatı oluşturur.

C2H2 + CH3COOH ——>  CH3COOCHCH2

asetilen  asetik asit          vinil asetat

-ikinci tür reaksiyon , asetik asit  oksijenin ve etilenin varlığında ve paladyum katalizörlüğünde

elde edilen vinil asetat formudur.

Asetik asit , kauçuk sektöründe  doğal kauçuğu elde etme işleminde kullanılır.Ağaçtan elde edilen süt kıvamındaki ürüne lateks denir. Bu lateksin yaklaşık %30-40 ı kauçuktur ve bu malzemeyi sıvından ayırabilmek için asetik asit kullanılır. Asetik asit burada KOAGÜLE işlemi gerçekleştirmiş olur. Kısaca açıklamak gerekirse , latekse uygulanan asetik asit neticesinde ,  sıvı içersindeki kauçuk  tanecikleri topaklanmaya ve birleşmeye başlar ve böylece istediğiniz ürünü kolayca çözeltiden almış olursunuz.

Boya sanayinde  asetik asidin işlevlerine baktığımızda , boya hammaddesi olan bileşiklerin eldesinde kullanıldığını görüyoruz. Örneğin boya hammaddesi  olan kimyasallardan , n-bütil asetat , etil asetat ,glikol eter asetatlar , izobütil asetat ,sodyum asetat , seliloz asetobütirat (CAB ) REÇİNESİ , asetik asit türevi ürünlerdir.

Deri sanayinde kullanımına baktığımızda , sodyum karbonatla olan reaksiyonu sonucu sodyum asetat bileşiği oluşur. Deri tabaklamada kullanılan kimyasal olarak işlev görmektedir.

asetik asit + sodyum karbonat ——> sodyum asetat

Tarımda , özellikle meyve yetiştiriciliği alanında asetik asit türevlerini görmekteyiz. Naftalin asetikasit (NAA)  , fenoksi asetik asit (FOAA )  , naftoksi asetik asit  (NOAA ) gibi kimyaslları  meyve verimi üzerine kullandıklarını görüyoruz.

Tekstil  sanayinde , asetik asidin özellikle kumaş boyama proseslerinde karşımıza çıktığını görüyoruz.Tekstil malzemesi gerek pamuk gerekse poliamid (naylon) olsun , reaktif boyamada ya da asidik boyama işlemlerinde ortamın PH ını ayarlayarak boyarmaddenin life çekiş hızını arttırarak boyanın bağlanmasını sağlıyor.Boyama öncesi ön işlem (pamuk ta kasar işlemi ) sonrası ya da boyama sonrası nötralizasyon işlemleri yine asetik asit ile yapılmaktadır.

Tekstilde bir başka alan da , seliloz triasetat eldesinde kullanılmasıdır.Bu bileşikle rejenere  lif dediğimiz  sentetik elyaf olarak tekstil hammaddesi elde edilmektedir.

asetik asit yardımı ile oluşturulmuş asetik anhidritler , yine asetik esterler  ile yaptığı reaksiyonlar sonucu elde edilen bileşikler  tekstil sanayi , boya sanayi , mürekkep sanayinde kullanılmaktadır.

Gıda sanayinde kullanımına baktığımızda , asetik asidin öncelikle bakteri ve mantarlara karşı koruyucu görevi olduğunu görüyoruz. Bu özelliği sebebiyle gıda ürünlerinde asitliği düzenleyici ya da koruyucu olarak görev yapmaktadır. Gıda tamponlayıcı olarak kendi başına bir katkı maddesidir ve E260 koduyla anılmaktadır.

Seliloz ile girdiği reaksiyon ile oluşan selliloz tri asetatlar , fotoğraf filmleri yapımında kullanılmaktadır.

Aspirin eldesinde yine asetik asit kullanılmaktadır.

Vernik imalatında  , yine etil asetat lar kullanılmaktadır.

Matbaacılıkta , metal asetat türevleri kullanılmaktadır.

Görüldüğü üzere  daha burada sayamadığımız bir çok alanda asetik asit  kullanımı çok yaygın şekilde devam etmektedir.

KAYNAK :İNTERNET

Magnezyum Klorür (magnesium chloride) Nedir ? Nerelerde kullanılır ?

Kimyasalcılar tarafından yine birçok sektöre sunulan magnezyum klorür ,  farklı alanlarda farklı kullanım amaçları ile hizmet vermektedir.

Ticari olarak iki halde satılır.

Susuz magnezyum klorür (MgCl2)  CAS NO : 7786-30-3

Magnezyum klorür hegzahidrat ( MgCl2.6 H2O) Karnalit de denilir  CAS NO : 7791-18-6

Magnezyum klorür ,  başlıca olarak deniz suyundan elde edilir. Şöyle kabaca zihninizde canlanması açısından , Akdeniz suyunda , bir metreküp deniz suyunda yaklaşık 3,3 kg magnezyum klorür tuzu bulunur.Deniz suyu , Cao kalsiyum oksit ile reaksiyona sokularak elde edilir. Reaksiyon mekanizmasına bir bakacak olursak ;

CaO + H2O —–> Ca +2  +2OH

Mg+2  +2OH——> Mg (OH)2

Mg(OH)2 + 2HCl —–> MgClelde edilmiş olur.

Magnezyum klorürün çok değişik kullanım alanlarına sahip olduğunu söylemiştik.Bu sebepten , ancak bir iki maddesine detaylı bakış yapacağız.

– Mg  eldesi ;  Mg metalinin eldesi için kullanılır.Ergimiş  Magnezyum klorürün  , elektroliz işleminde katot tarafında magnezyum iyonlarının indirgenmesi ile Magnezyum elde edilir.

Katot uç  tarafında ;       Mg +2 + 2e ——>  Mg  elde edilmiş olur.

– Buzlanma giderici ;  Son zamanlarda kışın çetin geçtiği ülkeler ve şehirlerde , yollardaki buzlanmayı önlemek amacıyla sulu magnezyum klorür çözeltisi kullanılmaya başlanmıştır.Bildiğiniz üzere , yollara önceden bildiğimiz sodyum klorür tuzu dökülür ve buzun erimesi sağlanırdı. Ancak tuzun , asfalt üzerindeki korozyon etkisi sebebiyle yollar zamanla daha kötü hale gelirdi.

Ancak magnezyum klorür çözeltisi , buzlanmadan önce ya da buzlanmadan sonra da yollara uygulanabiliyor. Öncelikle buzun asfalta yapışmasını önler , bunun için önceden yollara sprey edilir. Ya da sonradan buzun üzerine sprey edilerek buzun ya da karın erimesini sağlar. Bildiğimiz tuz gibi , asfalta aşındırma yapmadığı için bu uygulamalarda magnezyum klorür her geçen gün cazip hale gelmektedir.

– Kompozit paneller ; son zamanlardaki , inşaat ve yapı malzemelerindeki araştıma ve geliştirmeler ışığında  ısı , ses ,su yalıtımı gerektiren yerlerde bu kompozit panellerin kullanılmasına başlanmıştır.

internetten ” Magnezyum esaslı yalıtım levhası               ” olarak arama yaptığınızda , ticari olarak bu ürünleri görebileceksiniz. Cam elyaf- magnezyum oksit – magnezyum klorür   esaslı kompozit levha , gemi sanayinde , yangın kapısı imalatında ,tavan-zemin kaplamalarında  kısaca iç ve dış cephe uygulamarında kullanılmaktadır.

– Çimento sektörü ;  SOREL ÇİMENTOSU  denen sert yapı ,  Mgo ve MgCl2  çözeltilerinin belirli oranda karıştırılması ile elde edilmektedir. Burada dikkatinizi çekeceğim husus ,  yukarıda kompozit levhada olduğu gibi , dayanıklı ürünlerin oluşturulmasında MgO ile birlikte kullanılmasıdır.

-Gübre sanayinde  , gübreye katkı maddesi olarak ilave edilmekte ve bitkilerin Mg ihtiyacını karşılamaktadır.

-Gıda sanayinde topaklaştırıcı olarak görev yapan önemli bir bileşiktir.

-Bunların dışında  ,  yangın gecikitricilerde , tekstil üretiminde , havuzlar için imal edilen dezenfektanlarda , seramik sanayinde , hayvan yemlerinde , atık su işlemlerinde ,kağıt üretimi gibi bir çok alanda Magnezyum klorür karşımıza çıkmaktadır.

KAYNAK :İNTERNET

Butanol/Butil Alkol (Butyl Alcohol) Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kimya sanayinde çok geniş kullanım alanlarına sahip butil alkol ile ilgili birkaç açıklayıcı bilgi ile başlayalım.

Formülü ; C4H9OH

Yoğunluk; 810 kg/m3

Erime noktası; -90 0C

Butil alkolü , gerek akademik alanlarda , gerekese ticari alanlarda çok çeşitli isimler ile duyacağınız muhakkak. Butanol , n-butil alkol, 1 butil alkol ,primer butil alkol , izobutanol ,IBA , 2metil propil alkol ….etc. Aslında hepsi butil alkol ve izemerlerini ifade eder.

Butil alkol kullanım alanları olarak çok çeşitli yerlerde çeşitli görevlerde kullanılmaktadırlar. organik sentez ürünlerinde , yağlarda ya da vernikte  çözücü olarak , boyalarda boya sökücü olarak , parfüm ve kozmetik endüstrisinde , boyar maddelerin imalatında ,ıslatıcıların imalatında , deterjan imalatında gibi çok geniş yelpazede kullanım alanları mevcuttur.

Butil alkol kimyasal yapısı olarak üç farklı formda olmaktadır. Metil gruplarının birbirleri ile yaptıkları bağlardaki kombinasyon sebebiyle iç farklı yapıda bulunurlar.Bunlar ;

n-butyl-alcohol– n-butil alkol  (primer alkol)

-2 hidroksi butan/ izobutil alkol  (sekonder alkol)

– trimetil karbinol / tersiyer alkol/ neo-butil alkol  dır.

Kullanıldıkları alanlara baktığımızda örneğin;

n-butil alkol ; büyük bölümü esterlere dönüştürülürler.Bu ester gruplarından

asetat esteri  vernik çözücü olarak kullanılırken, ftalat esteri plastikleştirici olarak imalat sanayinde kullanılmaktadır.

neo-butil alkol ; kozmetik imalatında kullanılmaktadır.

izo-butil alkol ; belki de en fazla ticari anlamda kullanılan ürünüdür.

İzo-butil alkol

renksiz , berrak sıvıdır.

CAS no ; 78-83-1  dir

çeşitli adlarla adlandırılırlar ; izobutanol ,IBA , 2 metil propil alkol gibi

kullanım alanlarına gelince ;

plastik ve kauçuk imalatında plastikleştirici olarak,

mürekkep imalatında,

otomotiv cilası ve boyaları imalatında,

gıda endüstrisinde tatlandırıcı olarak,

boya ve vernik sanayinde yardımcı solvent olarak,

ayrıca benzine katkı olarak konularak karbüratörde aşırı soğuktan dolayı

buzlanmayı önlemek amacı ile kullanılmaktadır.

KAYNAK :İNTERNET

Alfa Olefin Sülfonat ( AOS-Sodium Alpha Olefin Sulfanate) nedir ? nerelerde kullanılır?

AOS-sodium-alpha-olefin-sulfanate

Alfa Olefin Sülfonat , kısaca anyonik yüzey aktif grubu kimyasallarındandır.

formülü ;  CnH2n-1SO3Na şeklindedir.

CAS numarası ; 68439-57-6 ile ifade edilir. Ticari olarak hafif sarımsı toz şeklinde satılmaktadır.

Anyonik yüzey aktif grubu kimyasalları , çok iyi yağ , kir , kil ayırıcı özelliğine sahip kimyasallardır. Bu sebepten , mükemmel temizleme özelliği gösterirler.Çamaşır deterjanları , her türlü sıvı temizlik ürünleri , şampuanlar bu yüzey aktif kimyasallarının temizlik yönünü çok iyi kullanırlar.

Yüzey Aktif ürünlerin diğer bir özelliği ise , çok iyi emülsiye edici özelliğidir. Yani kendi içinde çözünmeyen kimyasalların aynı çözeltide bir arada durmalarını sağlayarak her hangi bir çökmenin olmamasını sağlarlar. Bu emülsiye edici özelliğinden dolayı , kozmetik ürünlerinden diş macununa ,kremlerden şampuanlara geniş bir kullanım alanı vardır.

Alfa Olefin Sülfonat , sıvı sabunlarda , yıkama bileşiklerinde ,sıvı deterjanlarda aktiviteyi arttıran bir köpük maddesi olarak kullanılmaktadır.Köpüğün görevi , yıkama esnasında ortaya çıkan yağ ve kirleri suyun yüzeyinde tutunmasını sağlamasıdır.

KAYNAK : İNTERNET

merhaba dünya

merhabalar

 

yeni sitemizle karşınızdayız