Kimyasalcılar tarafından yine birçok sektöre sunulan magnezyum klorür , farklı alanlarda farklı kullanım amaçları ile hizmet vermektedir.
Ticari olarak iki halde satılır.
Susuz magnezyum klorür (MgCl2) CAS NO : 7786-30-3
Magnezyum klorür hegzahidrat ( MgCl2.6 H2O) Karnalit de denilir CAS NO : 7791-18-6
Magnezyum klorür , başlıca olarak deniz suyundan elde edilir. Şöyle kabaca zihninizde canlanması açısından , Akdeniz suyunda , bir metreküp deniz suyunda yaklaşık 3,3 kg magnezyum klorür tuzu bulunur.Deniz suyu , Cao kalsiyum oksit ile reaksiyona sokularak elde edilir. Reaksiyon mekanizmasına bir bakacak olursak ;
CaO + H2O —–> Ca +2 +2OH–
Mg+2 +2OH– ——> Mg (OH)2
Mg(OH)2 + 2HCl —–> MgCl2 elde edilmiş olur.
Magnezyum klorürün çok değişik kullanım alanlarına sahip olduğunu söylemiştik.Bu sebepten , ancak bir iki maddesine detaylı bakış yapacağız.
– Mg eldesi ; Mg metalinin eldesi için kullanılır.Ergimiş Magnezyum klorürün , elektroliz işleminde katot tarafında magnezyum iyonlarının indirgenmesi ile Magnezyum elde edilir.
Katot uç tarafında ; Mg +2 + 2e– ——> Mg elde edilmiş olur.
– Buzlanma giderici ; Son zamanlarda kışın çetin geçtiği ülkeler ve şehirlerde , yollardaki buzlanmayı önlemek amacıyla sulu magnezyum klorür çözeltisi kullanılmaya başlanmıştır.Bildiğiniz üzere , yollara önceden bildiğimiz sodyum klorür tuzu dökülür ve buzun erimesi sağlanırdı. Ancak tuzun , asfalt üzerindeki korozyon etkisi sebebiyle yollar zamanla daha kötü hale gelirdi.
Ancak magnezyum klorür çözeltisi , buzlanmadan önce ya da buzlanmadan sonra da yollara uygulanabiliyor. Öncelikle buzun asfalta yapışmasını önler , bunun için önceden yollara sprey edilir. Ya da sonradan buzun üzerine sprey edilerek buzun ya da karın erimesini sağlar. Bildiğimiz tuz gibi , asfalta aşındırma yapmadığı için bu uygulamalarda magnezyum klorür her geçen gün cazip hale gelmektedir.
– Kompozit paneller ; son zamanlardaki , inşaat ve yapı malzemelerindeki araştıma ve geliştirmeler ışığında ısı , ses ,su yalıtımı gerektiren yerlerde bu kompozit panellerin kullanılmasına başlanmıştır.
internetten ” Magnezyum esaslı yalıtım levhası ” olarak arama yaptığınızda , ticari olarak bu ürünleri görebileceksiniz. Cam elyaf- magnezyum oksit – magnezyum klorür esaslı kompozit levha , gemi sanayinde , yangın kapısı imalatında ,tavan-zemin kaplamalarında kısaca iç ve dış cephe uygulamarında kullanılmaktadır.
– Çimento sektörü ; SOREL ÇİMENTOSU denen sert yapı , Mgo ve MgCl2 çözeltilerinin belirli oranda karıştırılması ile elde edilmektedir. Burada dikkatinizi çekeceğim husus , yukarıda kompozit levhada olduğu gibi , dayanıklı ürünlerin oluşturulmasında MgO ile birlikte kullanılmasıdır.
-Gübre sanayinde , gübreye katkı maddesi olarak ilave edilmekte ve bitkilerin Mg ihtiyacını karşılamaktadır.
-Gıda sanayinde topaklaştırıcı olarak görev yapan önemli bir bileşiktir.
-Bunların dışında , yangın gecikitricilerde , tekstil üretiminde , havuzlar için imal edilen dezenfektanlarda , seramik sanayinde , hayvan yemlerinde , atık su işlemlerinde ,kağıt üretimi gibi bir çok alanda Magnezyum klorür karşımıza çıkmaktadır.
KAYNAK :İNTERNET